Nejkrásnější den

Zdroj
Nádech, výdech, nádech, výdech, tupé upadnutí na zem a nečekaný polospánek. Dva muži, peníze, smích, lev, moč, nejistota, rána pěstí, panika, strach ze smrti a kočka. Okolo všeho se tento film točí. Někdy komicky, jindy vážně a depresivně.


Minulý týden bylo hodně času a málo nápadů jak strávit odpoledne jednoho všedního dne. V kině toho na výběr zase až tak moc nebylo, kromě dvou kusů filmů. Jako první jsme si zvolili s mojí chlupatou medvědicí tento film. Klasické vyzvednutí a parkování smykem už není třeba znovu představovat. Na tento film jsem viděli nemálo ukázek a docela se nám to líbilo, takže rozhodnutí bylo jasné a opět jsem se slyšel jak objednávám ten ochucenej vzduch a sladkej čaj.

Oba jsme věděli co od toho zhruba čekat. Je nutné poznamenat, že film není nijak originální. V minulosti byl natočený třeba Bucket List  s Morganem Freemanem a Jackem Nicholsonem, kde dva rakovinou nemocní muži vedle sebe leží v pokoji v nemocnici, seznámí se a rozhodnou , že před smrtí ještě podniknou hodně zběsilých výletů a akcí. Nebo stojí za zmínku film Poslední prázdniny, kde hraje Queen Latifah. Žena, která zjistí že má jen měsíc života před sebou a tak se rozhodne si to pořádně užít.

Nejkrásnější den je v podstatě taková německá kopie uchopená trošičku jinak. Nyní máme dva mladé muže, jeden s rakovinou mozku, který nečekaně omdlévá a druhý, kterému fungují plíce pouze na čtvrtinu a bez své kyslíkové bomby neudělá ani krok. Začátek nám představí Benna, zloděje a kapsáře, který spí když ani nechce. Doktor mu diagnostikuje nádor v hlavě a Bennovi se přetočí svět vzhůru nohama. Je umístěný do léčebny s podobnými případy, kde se seznámí s Andim.  Andi je pianista a blogger, který by se lekl i vlastního stínu. Benn rozhodne, že si poslední zbytky života chce ještě užít, že si půjčí hromadu peněz v bance a zažije ještě naposledy ten nejlepší mejdan a zároveň nejkrásnější den. Ukecá do toho i Andiho a společně založí videoblog, kde svoji poslední cestu dokumentují. Hlavní dohoda je, sehnat peníze, užít si a na konci se vším skončit. 

Zdroj
Tímto jejich zběsilá jízda teprve začíná, banka jim samozřejmě nepůjčí, protože se Andinu nepodaří utajit jejich slabé zdraví. Zbývá tedy sehnat peníze nelegálně, zde se dostává do popředí charismatický Benn, vše zařídí a pořádná zábava může začít. Pořídí si super rychlé auto, odjedou na výlet do Afriky, flákají se na plážích a kempují v karavanu uprostřed africké divočiny.
Zdroj
Film je z počátku příjemnou komedií, u které jsem se opravdu bavil a taky podle postřehů z kinosálu jsem nebyl sám. Občas až černý humor, mě zanechal chladným a hezky jsem se od plic zasmál. Ovšem, když se film překlene do druhé půlky, vtípky ubývají a začne se řešit hodně smrt a další vážná témata, celá atmosféra zvážní a slabší povahy uroní i nějakou tu slzu. To se ale medvědům nestává.
Zdroj
Rozhodně se nenechte odradit tím, že film je z německé produkce, protože třeba já, kdybych to věděl už před koupením vstupenek asi bych na něj nešel. Ano, já vím, je to povrchní, ale holt německé filmy od dob Vinnetoua, mě opravdu neoslovily. Zde je ovšem výjimka potvrzující pravidlo. Kdo nehledá bláznivou komedii, tohle je jasná volba. Příjemně se pobavíte a film si užijete až do konce, utřete slzy, vyhodíte prázdnej futrál od popkornu a hezky povalíte domů.
Tomuto filmu uděluji tři a půl medvěda. Body dolů jsou za ohranej nápad a za upadající tempo vtipů.

 Tak co, chystáte se na tento film do kina? Ten kdo ho už viděl, jak se vám film líbil? Brečeli jste?


Váš testující medvěd

Štítky: