Pálavské vinobraní - Mikulov


Minulý víkend byl ve znamení Pálavského vinobraní , lístky jsme měli koupené dopředu, ubytování domluvené, tak nebylo co řešit a vyjeli jsme hezky vlakem vstříc nekonečnému ochutnávání. Rekordní účast lidí nám chuť nezkazila a společnými silami jsme se vnořili do stánky, lidmi, jídlem a hlavně vínem přeplněného města Mikulov.



Mikulov a jeho krásy snad není ani třeba představovat, ale pro ty co neznají. Je to malebné město na úplném jihu Moravy ve vinařské oblasti, kousíček od rakouských hranic, kde se každoročně konají tradiční akce jako jsou Svatomartinské hody, Pálavské vinobraní, festival sýrů a nebo poutě. Je toho hodně, ale nás zajímala ta nejslavnější akce.



Hned po vstupu do města můžete vidět jak místní lidé otevřou okna, garáže, dveře k sobě na dvůr a nabízí víno nebo burčák ze své vlastní produkce. Až po dojití do centra potřebujete lístky a vnoříte do víru stánků s jídlem a vínem no a sem tam s nějakýma blbostma.


Nás však nejvíc bavila hromadná ochutnávka vín na zámku. Představte si velkej sál, podél stěn vedoucí stoly, za nimi obsluha a za obsluhou dloooouuuhéééé stojany s vínem a lednice. Tak nějak to tam vypadalo. Zakoupíte si žetony a katalog a pak stačilo si jen vybrat a dojít si pro příslušné víno. My jsme zkoušeli hlavně šampiony ohodnocené medailemi. Opravdu moc pěkné, kdo tam někdy zavítáte, tak si tenhle sál nenechte ujít.


Až vám poleze víno krkem (ano stane se to), tak si můžete odpočinout procházkou po centru, kocháte se okolím, sem tam posedíte na lavce a nebo si koupíte něco dobrého na zub, třeba jako my. Domácí škvarkovej chleba, fakt pochoutka. Pak se vám zase chuť na víno vrátí a můžete pokračovat. Stánky a uličky nemají konce a opravdu celý den uteče jako voda. Na náměstí a v amfiteátru celý den hrají různé hudební skupiny, takže i kulturně se vyžijete. Kdo si však chce zablbnout (jako my), tak byly přítomné i kolotoče a taková jízda na autíčkách je prostě boží. Pak už zbývá vystřelit své drahé růži z papíru a je to skoro vše.


Kdo jste ještě nebyli, tak neváhejte a příští rok určitě jeďte a nebo ještě letos na nějaká menší vinobraní. Určitě nebudete litovat. Je to krásný gastronomický zážitek.


Na zdraví!



Medvěd a jeho méně chlupatá polovička


Štítky: